Ordkriget trappas upp mellan USA och Ryssland

Foto: Ryska federationens försvarsministerium

Ordkriget mellan USA samt EU på ena sidan och Ryssland på den andra tilltar. USA menar att Ryssland har konkreta anfallsplaner riktade mot Ukraina, samtidigt som Rysslands president Vladimir Putin kräver garantier från NATO att inte expandera österut.

Spänningarna i Ukraina tilltar efter att ordkriget växlas upp mellan de involverade parterna. Över hundratusen ryska soldater är grupperade för anfall mot Ukraina, enligt ukrainska utrikesministern Dmmytro Kuleba. Ukrainas utrikesminister säger också att att de ryska påtryckningarna om att NATO inte ska expandera österut är en ensak mellan Ukraina och NATO. De menar att den ryska regimen inte ska blanda sig i detta.

Ukraina har under långt tid varit ett land där olika stormaktsintressen kolliderat. EU samt USA som har intresse av att inkorporera Ukraina i sin intressesfär och Ryssland eftersträvar att behålla Ukraina i sin intressesfär. Efter att den tidigare ryssvänliga ukrainska presidenten Viktor Janukovytj avsattes under kuppartade former tog ryska förband över den strategiskt viktiga Krimhalvön med ett överraskningsanfall. En av Rysslands viktigaste flottbaser, Sevastopol, ligger på Krimhalvön. Inbördeskrig utbröt sedan i östra Ukraina mellan den ukrainska armén som backas upp materiellt av EU och USA på ena sida, på andra sidan står ryskstödda miliser och konventionella ryska förband.

Varningar om att det lågintensiva inbördeskriget skulle kunna utvecklas till ett fullskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina har cirkulerat tidigare, utan att något sådant inträffat. Den ukrainska försvarsminister menade i ett tal till ukrainska parlamentet att de har uppgifter på att ett ryskt anfall troligen kommer komma i januari eller februari nästa år. Ryssland å sin sida tillbakavisar detta och menar istället att de är Ukraina som förbereder en attack mot östra Ukraina där ryssvänliga miliser har kontrollen över territoriet.

USA och EU har sagt att det kommer få ekonomiska konsekvenser för Ryssland om de skulle inleda ett fullskaligt krig med Ukraina, men inga löften om militär intervention för att stötta Ukraina har givits.